Η νέα παράνομη navtex της Τουρκίας, βάσει της οποίας επιχειρεί να συνεχίσει την παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τύχει δυναμικής και σαφούς απάντησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρούμε προκλητική την αποφυγή των ευρωπαϊκών οργάνων να τοποθετηθούν θεσμικά, την ώρα που η Τουρκία παρανομεί εντός της ΑΟΖ κράτους – μέλους της ΕΕ.

Ταυτόχρονα δε, επισημαίνουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει την αναβολή της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο Πρόεδρο, έως ότου η Τουρκία αποσυρθεί από τις παράνομες παρεμβάσεις της, ή έστω διασφαλίσει πως αυτό το ζήτημα θα τεθεί ως πρώτιστης σημασίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε την ανάγκη ενότητας αυτήν την κρίσιμη ώρα, τόσο στο εσωτερικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όσο και με σύμμαχες χώρες. Θεωρούμε λοιπόν τουλάχιστον ατυχή τη σημερινή αναφορά της κας Δημητρίου, η οποία έκανε λόγο για “γκρίζες ζώνες” που έχει πετύχει η Τουρκία στο Αιγαίο. Η θέση αυτή, περί ύπαρξης “γκρίζων ζωνών”, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, ως εκ τούτου καλούμε σε αποχή από δηλώσεις που εκούσια ή μη, μπορούν να διασαλεύσουν τις αδιαπραγμάτευτα καλές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας.