Παρόλο που αποτελεί ένα μικρό βήμα στο Κυπριακό η σημερινή πολυαναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό – εάν υπάρξουν- θα καταγραφούν μετά την επικείμενη συνάντηση της Τζέιν Χολ Λούτ στην Κύπρο

Τελικά φαίνεται να έχει αποφασιστεί η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας στις 12/11. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν οι τούρκοι αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το στρατιωτικό φυλάκιο και να απομακρύνουν το στρατό από το οδόφραγμα της Δερύνειας. Επίσης θα αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μας ενημερώσει εάν έθεσε θέμα διάνοιξης διόδων στα οδοφράγματα κόκκινων και Πυροϊου. Τέλος αυτό που πρέπει να συζητηθεί επίσης είναι η εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής για να σταματήσουν τα οδοφράγματα να αποτελούν πύλες λαθρεμπορίου και εισαγωγής παράνομων ή επικίνδυνων προϊόντων. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προσμετρήσει πολλούς παράγοντες σε μια τέτοια συζήτηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι πλείστα των σημείων που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, ικανοποιούν τις ανάγκες των Τουρκοκύπριων.

Σημειώνεται ότι το οδόφραγμα των Κόκκινων ετέθη από το 2006 ως προτεραιότητα στο τραπέζι των συζητήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Από τότε έχουν ανοίξει όλα τα οδοφράγματα που ζητούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όσον αφορά την αποκεντρωμένη ομοσπονδία διερωτόμαστε τι ακριβώς εξήγησε στον κ. Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατανομή εξουσιών στις περιφερειακές κυβερνήσεις ή λειτουργία αποκεντρωμένων οργάνων εφαρμογής των ομοσπονδιακών εξουσιών; Ιδού η απορία! 

Με άλλα λόγια οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την συνάντηση επαυξάνουν τη σύγχυση γύρω από το τι προτείνει. 

Τέλος σε ότι αφορά την είδηση για επαναφορά του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και τη  νέα συνάντηση στις 12/11 υπενθυμίζουμε ότι το κώλυμα βρίσκεται στην ανάγκη να τεθούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στα κατεχόμενα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά την ρύθμιση του τομέα άρα υπό τον ρυθμιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Και ερωτούμε : έχει αποδεχτεί ο κύριος Ακιντζί αυτή την βασική αρχή;