Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να παρουσιάσει την τριμερή διάσκεψη της Νέας Υόρκης, ως – σχεδόν – εθιμοτυπική συνάντηση, δηλαδή μία

διάσκεψη με συγκεκριμένη μικρή διάρκεια χωρίς να εισέλθουν οι παρευρισκόμενοι επί της ουσίας στα θέματα.

Για αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος βιάστηκε να απορρίψει τα περί επιδιαιτησίας του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.  Σήμερα ο υπουργός εξωτερικών κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί να αλλάξει ο ρόλος του ΟΗΕ ο οποίος ούτε καν προτάσεις δικαιούται να καταθέτει.

Εάν ισχύουν τα παραπάνω τότε γιατί συντάσσεται ειδικό έγγραφο καταγράφοντας, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα σχεδόν 100 ανοικτά θέματα και τις περίπου 200 διαφωνίες; Μια σύντομη και εθιμοτυπική συνάντηση δεν χρειάζεται να προετοιμάζεται με σειρά εγγράφων.

Επίσης ανησυχητική είναι η τροπή που ίσως πάρει ο ρόλος του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Από μια απλή ανάγνωση των πρακτικών διαπιστώνεται ότι ο κ. Άιντε στις συνομιλίες καταθέτει “πλαγίως”, τις λεγόμενες γεφυρωτικές προτάσεις.

Ο ίδιος φαίνεται παρασκηνιακά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πενταμερούς διάσκεψης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα εκκρεμεί κρίσιμα ζητήματα.

Η πρόθεση αυτή συντάσσεται με εκείνη της Τουρκίας, που θέλει όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα, όπως το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις να τις συζητήσει σε μία τελική πενταμερή διάσκεψη που θα εξελιχθεί σε ένα ανατολίτικο παζάρι.

Ας μην αμελούμε ότι βρίσκεται σε ισχύ ο εκβιασμός της Τουρκίας ότι αν δεν γίνει πενταμερής και συμφωνηθεί περίγραμμα λύσης, θα προχωρήσει στην παράνομη πολιτογράφηση 30000 Τούρκων εποίκων και απόσυρση της περίφημης σύγκλισης της πληθυσμιακής σχέσης 1: 4 μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και οποιοδήποτε λάθος θα είναι χωρίς επιστροφή, για αυτό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτά που θα συναντήσει στη Νέα Υόρκη.