Οι δηλώσεις Ερντογάν και η συμπεριφορά Τσαβούσογλου αποδεικνύουν ότι η διάσκεψη της Γενεύης ήταν σχεδιασμένη να αποτύχει, αφού οι Τούρκοι πρώτα κέρδιζαν όσα ζητούσαν και έπειτα επιχειρούσαν να ρίξουν τις ευθύνες στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους.
Δυστυχώς κάποιοι και στο εσωτερικό τάχθηκαν στο ίδιο μέτωπο με τους Τούρκους,
κατηγορώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά.
Είναι απαράδεκτη η στοχοποίηση του κ. Κοτζιά και αποτελεί δείγμα αγνωμοσύνης του χειρίστου είδους να τον κατηγορούν κάποιοι για το αποτέλεσμα της διάσκεψης. Είναι μάλιστα, εξαιρετικά θλιβερή η διαπίστωση ότι οι κύκλοι που κατηγορούν τον κ Κοτζιά έχουν σχέση με το κυβερνών κόμμα και το προεδρικό.
Η πραγματικότητα είναι ότι, ορισμένοι παρά τις προκλητικές θέσεις των Τούρκων, προσπαθούν να κρατήσουν, στον αναπνευστήρα, τις συνομιλίες, ελπίζοντας σε τουρκικές υποχωρήσεις.
Δεν υπήρχε στη Γενεύη κανένα περιθώριο συνεννόησης με τον κ. Ακιντζί και δυστυχώς, οι υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη δεν είχαν κανένα αντίκρισμα. Στο τέλος μας έμειναν οι υποχωρήσεις.
Με το τέλος της διάσκεψης της Γενεύης, ο Ερντογάν έστειλε το δικό του μήνυμα με τις δηλώσεις του, ότι η Τουρκία θα βρίσκεται για πάντα στην Κύπρο, ότι δεν θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός και αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι τουρκικές εγγυήσεις.
Οι παραπάνω προκλητικές δηλώσεις, όπως και εκείνες για την Καρπασία και την ενοποίηση των Κόκκινων με την Μόρφου για ανταλλαγή του Βαρωσίου, είναι απαράδεκτες και δείχνουν ποιοι είναι αυτοί που κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις υποχωρήσεις του έδωσε στους Τ/κ τη δυνατότητα να ζητούν ακόμα περισσότερα, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν προχωρήσει στην παραμικρή παραχώρηση.