Άρθρο Γιώργου Ηλιάδη, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Περιβαλλοντολόγος – Ακτιβιστής Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης /Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την κλιμάτική αλλαγή που ο ίδιος ο άνθρωπος προκάλεσε, είναι πλέον εμφανείς. 

Χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα στον πλανήτη γη αλλάζουν ραγδαία προς το χειρότερο. Τεράστιες εκτάσεις δασών καίγονται, ολόκληρες περιοχές που κυριαρχούσε το πράσινο έγιναν στάχτη μέσα σε μερικές ώρες. Η κατάχρηση της γης με την υπερεκμετάλευση των φυσικών πόρων αλλά και την αλόγιστη παραγωγή αποβλήτων, μόλυνε έδαφος και νερό. Η χρήση ρυπογόνων καυσίμων δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι μεγάλες βιομηχανίες εκπέμπουν ανεξέλεγκτα αέριους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Πλέον τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε έντονο το στοιχείο των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην μια περιοχή βλέπουμε να χάνονται σπίτια και ζωές από πλημμύρες και σε άλλη περιοχή να χάνονται σπίτια και ζωές από την πύρινη λαίλλαπα.

Ο πλανήτης Γη είναι το μοναδικό σπίτι ανθρώπων και ζώων κι όμως η βιομηχανία συμπεριφέρεται λες και έχουμε «καβάτζα» έναν άλλο πλανήτη για να ζήσουν οι μελλοντικές γενεές. Για χάρην της ανάπτυξης γίνονται όλα, μας λένε….

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολυεπίπεδες και έχουν ολιστική προσέγγιση όσο αφορά την καταστροφή. Ήδη καταγράφονται ανά το παγκόσμιο αυξημένα κρούσματα καρκίνου, θάνατοι από την κακή ποιότητα του αέρα (μόνο στην Κύπρο υπολογιζονται 700 θάνατοι σε ένα έτος που σχετίζονται με την κακή ποιότητα αέρα), μείωση της γονιμότητας των ανθρώπων και του εδάφους, αρρώστιες από την ρύπανση των υδάτων και τόσα άλλα αλλεπάλληλα φαινόμενα που θα εμφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως είναι η κάλυψη υφιστάμενων χερσαίων εδαφών, από θαλασσινό νερό.

Οι αρνητικές επιπτώσεις όμως, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την περιβαλλοντική καταστροφή, την οικολογική κρίση και τον επηρεασμό της ανθρώπινης υγείας. Σε μια νέα τάξη πραγμάτων όπου ο πλανήτης μας θα αιμορραγεί όλο και περισσότερο, ολόκληρη η κοινωνία θα βιώσει την ακραία κοινωνική αστάθεια. Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού Millennium Ρroject, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα προκαλέσουν αύξηση της τιμής σε τροφή, νερό και υλικά αγαθά. Η μετανάστευση από τρίτες χώρες θα είναι πολύ πιο αυξημένη από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα και έτσι αναμένεται να προκληθεί αστάθεια και αναταραχές μεταξύ των λαών αλλά και των κοινωνικών τάξεων. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα δεν θα αργήσει να διαφαίνεται, καθώς αναμένεται στην επόμενη δεκαετία, να αλλάξει άρδην προς το χειρότερο η ήδη βεβαρημένη κατάσταση. 

Εκατομμύρια πρόσφυγες από πυρκαγιές, πλημμύρες, πολέμους και πείνα, θα κατευθυνθούν σε πιο ανεπτυγμένες χώρες, σε χώρες δηλαδή που μέχρι τώρα επωφελούνταν οικονομικά από τις διεργασίες του Κεφαλαίου.

Καιρός όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ο αχόρταγος καπιταλισμός, βλέπουμε να μετατρέπεται σε κτηνώδη ιμπεριαλισμό και έτσι μας οδηγεί σε αυτή την νέα τάξη πραγμάτων. Πρόκειται για μια ακραία και ασφυκτική κατάσταση στριμωξίματος, που δεν νομίζω να είναι η ιδανική για να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Η αλήθεια είναι ότι απλός κόσμος δεν στράφηκε εναντίων του Κεφαλαίου και όσων το υπηρετούν, αυτών που δεν πεινάνε, αυτών που δεν είναι άστεγοι, αυτών που τους φυλάνε στρατοί ολόκληροι για να είναι ασφαλείς. Εργαλεία τους, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, η ρεκλάμα, τα κατευθυνόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά, το «αμερικανικό όνειρο».

Ας καταλάβουμε επιτέλους πως  η ένωση μεταξύ του απλού λαού, όλων των λαών μαζί, θα έχει ισχύ έναντι των δικών τους συμφερόντων, των συμφερόντων των ολίγων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό συμφέρον, είναι το συμφέρον των πολλών.

Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός έχουν αποτύχει. Έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο τέρας ανισορροπίας. Όταν ο λαουτσίκος το καταλάβει, τότε θα το τσακκίσει γερά, πριν να είναι ήδη πολύ αργά.