Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου, θα περιέχει στην ατζέντα της και το θέμα του φυσικού αερίου το οποίο δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα θέσει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης από την άλλη, είναι έτοιμος – σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί – να δώσει επιπρόσθετες διασφαλίσεις όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο τελικό τους στάδιο και συνεπώς να μπει στη συζήτηση για το φυσικό αέριο και για ανταλλάγματα προς τους Τουρκοκύπριους, πριν από τη λύση του Κυπριακού, με κίνδυνο υπόσκαψης της νομιμότητας.

Από την πιο πάνω εξίσωση ωστόσο, απουσιάζει πλέον ένας σημαντικός παράγοντας. Από τις διαδικασίες μένει εκτός η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τζέιν Χολ Λούτ, μετά από απαίτηση του κ. Ακιντζί. Η αναζήτηση συμφωνίας στους όρους αναφοράς φαίνεται να εγκαταλείπεται, όπως ήθελε και η Τουρκιά.

Βλέπουμε δυστυχώς τον στόχο των τελευταίων κινήσεων των Τούρκων να πραγματοποιείται, δηλαδή να εκφεύγει το Κυπριακό από την βάση συζητητής που περιλαμβάνει – αναγκαστικά και με σημαντικές απώλειες – τα θέματα που αφορούν την διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας είναι να φέρει προς συζήτηση νέες ιδέες για τη συνομοσπονδία – χειρότερες από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία – στα πλαίσια μιας πενταμερούς διάσκεψης. Αλώστε αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κος Τσαβούσογλου.

Αυτό που μας απασχολεί είναι η διαπίστωση ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν φαίνεται να ενοχλείται και να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο. Κι αυτό είναι ένας πολύ κακός οιωνός.