Οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι από τα ρήγματα της κατολίσθησης στο Πισσούρι ζουν κυριολεκτικά υπό τον φόβο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όπως πληροφορούμαστε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου – παρόλο που η κατάσταση είναι γνωστή και μόλις χθες η Daily Mail με εκτενές φωτορεπορτάζ επανέφερε το θέμα – σταμάτησαν να εκδίδονται νέα διατάγματα εγκατάλειψης των κατοικιών, ως επίσης και οι επιθεωρήσεις, παρόλο που η κατάσταση είναι πέρα για πέρα επικίνδυνη.

Τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε τα μισά από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, παρόλο που οι κάτοικοι μελετώντας την ταχύτητα της μετακίνησης σε αντιπαραβολή με τον χάρτη, διαπιστώνουν ότι το πόδι της κατολίσθησης κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την κεφαλή. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από κάθε φορά κι αυτό διότι σύμφωνα με τον γεωτεχνικό μηχανικό στον οποίο απευθύνθηκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας, είπε ότι φαίνεται πως αυτή η διαφορά προφανώς μεταφράζεται σε ρήγμα/κενό μέσα στην περιοχή ολίσθησης, το οποίο κάποια στιγμή, ίσως απότομα, η κεφαλή της κατολίσθησης θα προσπαθήσει να καλύψει.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το θέμα (10/6) η Κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι θα εξετάσουν τώρα το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας (παραχώρηση εφάπαξ ποσού που θα αντιστοιχεί σε αριθμό ενοικίων για ορισμένα χρόνια) και θα στείλουν τους όρους της προσφοράς στη Βουλή μέχρι τις 12/7.

Η εξέλιξη ωστόσο της κατάστασης δεν φαίνεται να μπορεί να περιμένει τους Κυβερνώντες να στείλουν την όποια προσφορά για διαχείριση της κατάστασης. Με το έδαφος μέσα στο καλοκαίρι να στεγνώνει μετά από έναν εξαιρετικά βροχερό χειμώνα και το ενδεχόμενο μιας απότομης κίνησης τέτοιου μεγέθους υπαρκτό, η κατάσταση πρέπει να θέσει τους αρμόδιους σε άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την πλήρη στήριξη του στους επηρεαζόμενους κατοίκους Πισσουρίου για τον εφιάλτη που βιώνουν και καλεί την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα σήμερα, πριν να είναι αργά. Ο χρόνος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι καθοριστικός παράγοντας.