Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε την χρήση αστυνομικής βίας στις χθεσινές διαμαρτυρίες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οφείλουμε όμως παράλληλα να καταδικάσουμε την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης από το ψευδοκράτος και από κάποια κυπριακά κόμματα. Διαφωνούμε κάθετα τόσο με κόμματα που θέλουν να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα άμεσα όσο και με αυτά που βλέπουν πρόθεση προώθησης της διχοτόμησης του νησιού από αυτό το έκτακτο μέτρο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Τα χθεσινά επεισόδια στο οδόφραγμα της Λήδρας καταδεικνύουν όμως πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πολιτική διάσταση της απόφασης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι υπέρμετρη. Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η χρήση σπρέι πιπεριού σε άμαχους διαδηλωτές, εναντίον Τουρκοκύπριων πολιτικών και ακτιβιστών, εντός της νεκρής ζώνης. Εάν η απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι να κλείσουν κάποια οδοφράγματα, να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να το κάνει χωρίς να φέρνει σε αντιπαράθεση διαδηλωτές και μέλη της αστυνομίας ή του στρατού. Επαναλαμβάνουμε πως είδαμε την χρήση περισσότερων μέτρων προστασίας (τόσο σε αριθμό ατόμων όσο και σε μέσα παρεμπόδισης διέλευσης) μπροστά στην Βουλή των Αντιπροσώπων όταν επίκεινται διαδηλώσεις μερικών δεκάδων ατόμων. Δεν είναι κατανοητό γιατί δόθηκε για δεύτερη φορά η ευκαιρία για αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο μελών του κοινού με την αστυνομία, ενώ μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με την χρήση τεχνητών εμποδίων και περισσότερη συνεργασία με την UNFICYP. Μήπως τελικά η πολιτική πόλωση ήταν η επιδίωξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη;».

Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της λήψης μέτρων για ασφάλεια της δημοσίας υγείας από την επιδημία του κορονοϊου. Εκ πρώτης όψεως την θεωρήσαμε υπερβολική την κίνηση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και ζητήσαμε να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ενημέρωσε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου της Πέμπτης 5 Μαρτίου, και πειστήκαμε πως για ένα μικρό, περιορισμένο χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουν κλειστά κάποια οδοφράγματα, μέχρι να διευθετηθεί η στελέχωση τους. Η κατανόηση μας βέβαια είναι ότι τα άλλα τέσσερα οδοφράγματα που παραμένουν ανοικτά, όπως και όλες οι επίσημες είσοδοι στην Δημοκρατία είναι ήδη επαρκώς στελεχωμένα και διενεργούνται όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι σε όσα άτομα επιθυμούν είσοδο. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα καταγγελίες και ρεπορτάζ που καταδεικνύουν πως αυτή δεν είναι η πραγματικότητα επί του εδάφους…

Μετά και από τις χθεσινές εξελίξεις αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα στην επαρκή στελέχωση όλων των οδοφραγμάτων, για να μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού και να τα διανοίξει άμεσα, ειδικά με δεδηλωμένη την προσπάθεια διάνοιξης των οδοφραγμάτων των Κόκκινων και του Πυροϊου ως περαιτέρω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.