Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Η μέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός μας που δεν είναι άλλο βέβαια από την κατοχή , την προσφυγιά , τον εποικισμό. 

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου του 1983 κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα στην τουρκική στρατηγική που στόχο έχει να ποδηγετήσει ολόκληρη την Κύπρο. Οι πρόσφατες εξελίξεις μας υποδεικνύουν πως αυτές οι επιδιώξεις παραμένουν ενεργές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν καλούμε όλους να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες. Η ηγεσία οφείλει να σταματήσει να παραπλανεί το λαό. 

 Ζητούμε την άμεση υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη Κυπριακή Δημοκρατία, που να καθιστά τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ανέφικτους μέσω της συ στράτευσης όλων των δυνάμεων του λαού. 

Ενόψει της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου καλείται η Κυπριακή ηγεσία να πει την αλήθεια στο λαό. Δεν να αρκεί να αναγνωρίζει πίσω από κλειστές πόρτες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με μια Τουρκία που οδηγεί την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων  σε μαξιμαλιστικές θέσεις και απαράδεκτες συμπεριφορές. Να αποκαλύψουν επιτέλους στο λαό τη τακτική του “φαταούλα” που ακολουθεί η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις και να σταματήσουν να κρύβουν την αλήθεια για τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις.

Ο λαός δεν ξεγελιέται από χαμόγελα και χειραψίες. Το θηρίο της τουρκικής επιθετικότητας δεν καλλωπίζεται ούτε αποκρύβεται.