Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης προβαίνει σε μια προσπάθεια εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ωστόσο οι βάσεις στις οποίες τίθενται οι προϋποθέσεις για αυτή την προσπάθεια δεν φαίνεται να είναι οι σωστές και αυτές που θα φέρουν πραγματική πρόοδο. Όταν ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακεί στο κυπριακό πρέπει να έχουμε τη συνέπεια να διεκδικούμε η λύση του κυπριακού να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν επιθυμούμε η επανέναρξη των συνομιλιών να έχει αφετηρία το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ούτε στην βάση της απαίτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να θεωρηθεί ως προ-συμφωνία το πλαίσιο Γκουντέρες. Φτάσαμε στο σημείο, μέσα από την πρόσφατη διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων στην Ελβετία και την αποδοχή των παραμέτρων Γκουντέρες, η κυβέρνηση να συναινέσει στην εκ περιτροπής προεδρία, στην απαγόρευση της άσκησης του δικαιώματος ιδιοκτησίας για τους εκτοπισθέντες και στην κατοχύρωση επικίνδυνων δικαιωμάτων για τους Τούρκους εποίκους και υπηκόους.

Συζητείται ακόμα την παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μετά τη λύση του Κυπριακού. Έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σύστημα διοίκησης γεμάτο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικασμένο να μην λειτουργήσει και να καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία.

Μήπως προετοιμάζουν την διαιώνιση των δεδομένων της κατοχής, την νομιμοποίηση της διαίρεσης και του εποικισμού, μέσα από ένα ιδιότυπο και πρωτοφανές σύστημα ρατσιστικής Διζωνικής, που επιπλέον επιβραβεύει την εξαφάνισή της τουρκοκυπριακής κοινότητας;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετεί τέτοιες γραμμές και προειδοποιεί την Ελληνοκυπριακή ηγεσία ότι βαδίζει στον επικίνδυνο δρόμο, εκτός κι αν αυτό έχει επιλέξει. Το θεμιτό για μας είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Αρκεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία που να λειτουργεί ως φυσιολογικό κράτος, με διασφαλισμένη την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.