Η χθεσινή υπερψήφιση με τους ψήφους ΔΗΣΥ,ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης του νομοσχεδίου με το οποίο αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων συγκεκριμένων – και υπό πολλών προϋποθέσεων που θα καθορίσει στη συνέχεια ο υπουργός – δανείων, διευκολύνει κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες. Οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι επιχειρήσεις και οι μεροκαματιάρηδες, μπήκαν για ακόμη μια φορά σε δεύτερη μοίρα. Αν θα βοηθηθούν, τίθεται σε αμφιβολία και υπό προϋποθέσεις και με πάρα πολλές επιφυλάξεις

Για ακόμη μια φορά τονίζουμε πως η αναστολή της καταβολής των δόσεων για εννέα μήνες, χωρίς την αναστολή επιβολής τόκων και χωρίς την επιμήκυνση του δανείου, είναι «δώρον άδωρον» για τους δανειολήπτες αλλά «μάννα εξ ουρανού» για τις τράπεζες που αποφεύγουν έτσι την πλημμυρίδα των ΜΕΔ που απειλεί την ύπαρξη τους. Την ίδια ώρα οι δανειολήπτες αφέθηκαν στην αυθαιρεσία των τραπεζών, αφού κατόπιν του τερματισμού της αναστολής καταβολής δόσεων, πρέπει να διαπραγματευτούν εκ νέου με την τράπεζα για το δάνειο τους. Και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν οι τράπεζες «διαπραγματεύονται» με ανυπεράσπιστους κοινούς δανειολήπτες.  

Δυστυχώς για αυτή τη νέα βοήθεια προς τις τράπεζες η Κυβέρνηση δεν ζήτησε τα λογικά ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομίας ευρύτερα που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Τέτοιες διευκολύνσεις θα ήταν το καθολικό πάγωμα των εκποιήσεων για έξι μέχρι εννέα μήνες, η αφαίρεση των τόκων από όλα τα δάνεια για εννέα μήνες, η αναστολή λειτουργίας του ΚΑΠ και ΑΡΤΕΜΙΣ, η τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις (όπως ήταν πριν τον Ιούνιο 2018), η ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας κ.ο.κ.

Αλλά ούτε τα κόμματα διεκδίκησαν τα αυτονόητα από την Κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ και το κίνημα Αλληλεγγύη βρίσκονται δίπλα εκτεθειμένα αφού δεν ζήτησαν από την Κυβέρνηση ούτε καν να αποσύρει την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή (με εισήγηση του ίδιου του ΔΗΚΟ) για τις εκποιήσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες (2/8/19). Παραδόθηκαν αμαχητί στις απαιτήσεις Κυβέρνησης και τραπεζών.  

Δεν θέλουμε να καταστραφούν οι τράπεζες αλλά είναι επιτέλους καιρός να αναλάβουν κι αυτές ένα μέρος των βαρών της «κορωνο-κρίσης». Αυτό που επέτυχαν χτες τα κόμματα ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη είναι να μην αναλάβουν οι τράπεζες το οποιοδήποτε κόστος και μάλλον να βγάλουν και επιπλέον κέρδος. 

Αυτό λέγεται «τραπεζική αισχροκέρδεια».