*Δήλωση Έφης Ξάνθου, Αναπληρώτριας Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η χθεσινή ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέληξε σε συμπεράσματα και δράσεις που μόνο επιπλέον ντροπή θα επιφέρουν στον τόπο μας. Προωθούν ξεκάθαρα παράνομες ενέργειες για να κερδίσουμε εντυπώσεις και να τροφοδοτήσουν το αντιμεταναστευτικό αίσθημα που καλλιεργούν ακροδεξιές παρατάξεις ανάμεσα στον κόσμο. Βλέπουν ότι αποτυγχάνουν, βλέπουν την εξουσία να φεύγει από τα χέρια τους και προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στους μετανάστες.

Αντί να λαμβάνουν μέτρα για διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, επιλέγουν την απραξία και ακραίες λύσεις όπως την απαγόρευση εισόδου στην χώρα, την κατακράτηση ατόμων σε απάνθρωπες συνθήκες μέσα στην θάλασσα για μέρες, την μη παροχή επαρκούς τροφής και στέγασης μέχρι την εξέταση των αιτήσεων τους.  Αν στ’ αλήθεια ήθελαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δεν θα προσπαθούσαν να αποδημήσουν την Υπηρεσία Ασύλου, θα ενίσχυαν τις διαδικασίες ταχύρρυθμης εξέτασης αιτήσεων, ειδικά από άτομα που εξόφθαλμα δεν έχουν δικαίωμα στο άσυλο, και θα επέτρεπαν στην ΕΑΣΟ να βοηθήσει ουσιαστικά στην εξέταση των αιτήσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώπιον των αρμοδίων αρχών. Επιπλέον, ενώ το εργαλείο του επαναπατρισμού βρίσκεται στην διάθεση τους εδώ και οκτώ χρόνια, ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι επιχορηγείται και αυτή η διαδικασία από τα ταμεία της ΕΕ.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο υπουργός Εσωτερικών ειδικότερα δεν θέλουν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Εργαλοποιούν τους μετανάστες για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, όλα με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την απόδοση ευθυνών για όλες τις ατασθαλίες και παρανομίες που έχουν κάνει εδώ και οκτώ χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία. Και προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τόπου παρατείνοντας πλασματικά τον χρόνο παραμονής τους στο νησί για να κερδοφόρουν κάποιοι στη ράχη τους. Η δε απόφαση για ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να καταστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα για επαναπροώθηση μεταναστών μας ξεπερνά.

Μια κατοχική δύναμη που καταγγέλλουμε σε όλα τα δημόσια φορά για την συνεχιζόμενη προκλητική της συμπεριφορά απέναντι μας, που κρατά εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριους μακριά από της εστίες τους και παραβιάζει παράφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην πατρίδα μας, στα κατεχόμενα εδάφη μας. Ντροπή και πάλι ντροπή.