Η Τουρκία και ο Υπουργός Εξωτερικών της κ. Μεβλούτ Τσαβόσογλου πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν την τακτική των απειλών και τις ακραίες αξιώσεις για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή θα πάρει τις αποφάσεις για την εκμετάλλευσή του. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό του νησιού αυτού, ανεξάρτητα με τον φυλετικό διαχωρισμό που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα και οι εδώ εγκάθετοι της. Μετά τη λύση του Κυπριακού λαού οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα κέρδη ως μέρος του κυπριακού λαού και να συμμετέχουν και στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίηση του. Πριν από τη λύση του κυπριακού δεν μπορεί να συζητιέται καν τέτοιο θέμα και καλά κάνει ο κ. Τσαβούσογλου να το ξεχάσει.

Την ίδια ώρα οι όποιες πιέσεις για τον αγωγό του φυσικού αερίου μέσα από την Τουρκία απορρίπτονται. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ανάλογα με το συμφέρον της και σε συνεννόηση με τις γείτονες χώρες, κι όχι καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας.

Όσον αφορά τις αναφορές του κ. Τσαβούσογλου για τις εγγυήσεις και την προειδοποίηση του να ξυπνήσουν όσοι κάνουν λόγο για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπενθυμίζουμε στον Τούρκο υπ. Εξωτερικών ότι η μόνη λύση που μπορεί να λειτουργήσει στο Κυπριακό είναι αυτή που δεν θα έχει εγγυήσεις και κατοχικούς στρατούς.