Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ισχύος 5,2 Ρίχτερ, με εστία στον κόλπο της Αττάλειας μας υπενθυμίζει  εκ νέου για τους τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν για όλους τους λαούς και τα οικοσυστήματα της περιοχής μας από την  ανέγερση του Τουρκορωσικού πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου στην περιοχή αυτή.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν έχει καμία θέση στη συγκεκριμένη σεισμογενή περιοχή αλλά και πουθενά αλλού.  Θέση μας παραμένει ότι η ανατολική Μεσόγειος κηρυχθεί σε μια απο-πυρηνική ζώνη όπου:

  • να μην αποθηκεύονται πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά απόβλητα,
  • να μη λειτουργούν εκτοξευτές πυρηνικών πυραύλων ή σταθμών ανεφοδιασμού πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων,
  • να μην επιτρέπεται η διέλευση πυρηνοκίνητων πλοίων ή υποβρύχιων.

Η Πράσινη Συμφωνία επιτάσσει να προωθούνται και στην περιοχή μας οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Καλούμε για μία ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να θέσει το θέμα σε όλα τα αρμόδια διεθνή σώματα και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιβάλλεται να αναληφθούν συλλογικές ενέργειες προς την κατεύθυνση της αποτροπής της ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζουμε πως το 2017 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλούσε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκκουγιου.