Η κοινωνία της Κύπρου έρχεται αντιμέτωπη, για άλλη μια φορά, με απόφαση μείωσης της ποινής, από επτά σε πέντε χρόνια, προς άτομο που έχει διαπράξει ένα ειδεχθές έγκλημα.

Με σεβασμό προς τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου για μείωση της ποινής, σε πατέρα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τη σεξουαλική κακοποίηση της δεκατριάχρονης τότε κόρης του, μετά από παραδοχή του, προκαλεί.

Η σεξουαλική κακοποίηση κατά των παιδιών, βρίσκεται ανάμεσα στις πιο εκτεταμένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά το παγκόσμιο. Τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πολύ περισσότερα από όσα περιγράφουν οι αριθμοί λόγω της μη – καταγγελίας τους. Σε περιπτώσεις όπου οι υποθέσεις φτάνουν στην καταδίκη, η ποινή εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την κρίση του ή της δικαστού.

Σε δηλώσεις της η κ. Μαρία Κολά, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων αναφέρει τα εξής, «Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης ανηλίκων καθώς και η κατάληξή τους. Οι ποινές δεν πρέπει να είναι αυστηρές μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην πράξη. Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές φορές να βγαίνουν από τη φυλακή θύτες αντίστοιχων εγκλημάτων είτε λόγω προεδρικής χάρης, είτε λόγω καλής διαγωγής.»

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την απαρέσκειά μας και προσβλέπουμε στην πολυαναμενώμενη μεταρρύθμιση της Δικαστικής Εξουσίας θα μπορέσει να δημιουργήσει δομές λογοδοσίας για τους/τις δικαστές μας και τις αποφάσεις που λαμβάνουν.