Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο στη βάση από σκυρόδεμα  όπου θα εγκατασταθεί τον Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας παρουσιάστηκαν ρωγμές, γεγονός που θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε όσους επιμένουν να στήσουν εκεί την πυρηνική ωρολογιακή βόμβα. 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση φαίνεται ότι το πρόγραμμα που σχεδίασαν οι Ρώσοι για ψυχρό κλίμα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς μετατροπές σε θερμό κλίμα όπως η Μερσίνα.

Την ώρα που τα φαινόμενα είναι τέτοια που προκαλούν εύλογες ανησυχίες, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και μέχρι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζει ότι το Άκκουγιου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Κύπρου και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους γιατί ένα πιθανόν πυρηνικό ατύχημα θα επηρεάσει εκτός από την Κύπρο, ολόκληρη την περιοχή.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη και τις πρόσφατες πληροφορίες περί ρωγμών στην βάση του μπετόν, οφείλει άμεσα να παρέμβει σε επίπεδο ΟΗΕ και Ε.Ε. ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις τους, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως καλούμε τους ενεργούς πολίτες όλων των χωρών της περιοχής να συστρατευτούν σε έναν κοινό αγώνα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των λαών.