Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενέκρινε την πρόταση της Πολιτικής Επιτροπής και αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Περδίκη στην αποστολή των αρχηγών των κομμάτων που θα ταξιδέψει στη Γενεύη για τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι τον κ. Περδίκη θα ενισχύσει στη Γενεύη από τις 11/1 ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Επιτροπής Κυπριακού κ. Νίκος Παυλίδης (νομικός- οικονομολόγος), ο οποίος θα βρίσκεται στο Παρίσι από τις 8/1 κατόπιν πρόσκλησης του Γαλλικού Πράσινου κόμματος, για ενημέρωση εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών για το κυπριακό μαζί με την Αντιπρόεδρο του Κινήματος κα Έφη Ξάνθου.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία το πρωί του Σαββάτου, 7 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος του Κινήματος μετά τη συνεδρίαση δήλωσε:
”Θα προσπαθήσουμε και στη Γενεύη να παρουσιάσουμε τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στην Ελλαδική αντιπροσωπεία.
Στηρίζουμε με την παρουσία μας – την απόλυτη θέση μας – ότι δε μπορούμε να δεχτούμε λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή, με την οποία μεταβαίνουμε στη Γενεύη.
Δεν θα δεχτούμε καμιά μορφή λογοκρισίας και φίμωσης, θα είμαστε η φωνή της αλήθειας και θα παρουσιάζουμε με ειλικρίνεια τα γεγονότα, χωρίς καμία διάθεση να προκαλέσουμε ζημιά στις διαπραγματεύσεις, τηρώντας όπου χρειάζεται την απαραίτητη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα.
Την αλήθεια, όμως, θα πρέπει να τη μαθαίνει ο κυπριακό λαός και εάν χρειαστεί θα παρέμβουμε με όποιες δυνατότητες έχουμε.
Θα θέλαμε για μία ακόμη φορά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχτηκε τις εισηγήσεις μας για μια αγαστή και καρποφόρα διαδικασία συνεργασίας στη Γενεύη”.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Περδίκη για την κατάθεση χαρτών στη Γενεύη, απάντησε:
“Το πρώτο τριήμερο θα πρέπει να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά, τα οποία υποτίθεται ότι με τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις 35 ημερών στη Λευκωσία.
Είναι κακός οιωνός το γεγονός ότι για 35 ημέρες δεν προέκυψε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και καμία σύγκλιση.
Είχα ζητήσει από τον ΠτΔ στο Εθνικό Συμβούλιο της 7ης Δεκεμβρίου να διευκρινίσει εάν συζητηθεί το εδαφικό και στην Κύπρο και είχα τη διαβεβαίωση του ότι θα συζητηθεί το εδαφικό και στην Κύπρο.
Φαίνεται ότι δεν συζητήθηκε. Όπως δεν συζητήθηκαν τα περισσότερα θέματα που έμειναν ανοικτά.
Πάμε στη Γενεύη με ορατό τον κίνδυνο στην τελική φάση και με την παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων να γίνει αυτό που – υποτίθεται – όλοι θεωρούμε λανθασμένο. Δηλαδή μια εφ’ όλης της ύλης διαδικασία “πάρε -δώσε”.
Είναι αμφίβολο εάν κατατεθούν χάρτες την προτελευταία ημέρα και είναι αμφίβολο εάν αυτοί οι χάρτες είναι βάση συμφωνημένων κριτηρίων. Πιστεύω ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε είναι λανθασμένη. Δηλαδή να είναι σφραγισμένοι αυτοί οι χάρτες, να μην τεθούν υπόψη των δύο ηγετών και να έχει γνώση μόνο ο Άιντε και οι εμπειρογνώμονες.
Υπάρχουν πολλές ασάφειες και κενά στη διαδικασία της Γενεύη, για αυτό και η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε – διαπιστώνοντας αυτούς του κινδύνους – ότι είναι καλύτερο να είμαστε παρόντες παρά απόντες”.