Με τοποθετήσεις που σπέρνουν περισσότερα ερωτήματα αλλά και μια αβεβαιότητα διακρίνεται στα όσα είπε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στη συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”.

Με παλινδρομήσεις αντιμετωπίζει τους διαξιφισμούς της Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ, καθώς από τη μια αναφέρει ότι δεν συνδράμει στη δημιουργία προοπτικής λύσης του κυπριακού η πολιτική των υψηλών τόνων, από την άλλη όμως πιστώνει στο ΑΚΕΛ τη θέληση για λύση του προβλήματος. Ωσάν να φταίει η κριτική του ΑΚΕΛ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης για το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Στο θέμα της ΑΟΖ, οι τοποθετήσεις του κ. Νεοφύτου εκφράζονται και πάλιν με αντιφάσεις.

Οι Αμερικάνοι, είπε, θα θωρακίσουν και θα διασφαλίσουν την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος της Exxon Mobil, όμως συμπλήρωσε, είναι πιθανόν η Τουρκία με το ερευνητικό της πλοίο να επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αρχίσει παράνομα μια γεώτρηση σε περιοχή εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Τις προάλλες δήλωνε περιχαρής, μετά τη συνάντηση του με την πρέσβειρα των ΗΠΑ, ότι δεν θα τολμήσουν οι Τούρκοι να παρενοχλήσουν την Exxon Mobil.

Μπορεί να άφησε αναπάντητο και το ερώτημα αν ο διεθνής παράγοντας δεν υιοθετεί απόλυτα τη θέση του ότι για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα ευθύνεται η Τουρκία, επιβεβαίωσε όμως την ανησυχία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι όλοι αναμένουν τις εκλογές στην Τουρκία για να υπάρξει κινητικότητα.

Περίτεχνα προσπέρασε και την ερώτηση της απόκρυψης του προβλήματος του Συνεργατισμού προεκλογικά. Αρκέστηκε απλά να αναφέρει πως δεν είναι της ώρας και δεν έκανε καμία αναφορά στα περί ευθυνών. Παρατηρούμε ότι πρόκειται για μια συνέντευξη που απαρτίζεται από ασάφειες, καθόλου συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά και αντιφάσεις. Θυμίζει συνέντευξη πολιτικού χαμαιλέοντα, ο οποίος αλλάξει χρώμα ανάλογα με τις συνθήκες.

Δυστυχώς, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαπιστώνει πως τα όσα κατά καιρούς εκφράζει δημόσια, σήμερα επιβεβαιώνονται από τη στάση τόσο της Κυβέρνησης αλλά και από τα όσα δημόσια εκφράζει το κυβερνών κόμμα.

Οφείλουμε για ακόμα μια φορά να αναφέρουμε ότι η στασιμότητα στο κυπριακό δεν είναι ωφέλιμη. Χρειάζονται πολύπλευρες κινήσεις, από πλευράς της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Σε σχέση με την ΑΟΖ, εκφράζουμε την ανησυχία μας αν συνιστά επαρκή θωράκιση το γεγονός ότι η Exxon Mobil θα υλοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα. Οι Τούρκοι έχουν αποδείξει ότι διακρίνονται από θράσος και δεν θα διστάσουν να προβούν σε θαλάσσιες παρεμποδίσεις και μανούβρες, όπως έπραξαν με την ΕΝΙ.

Σε σχέση με το Συνεργατισμό, θεωρούμε ότι η αποφυγή απάντησης σε ερωτήσεις που αφορούν το παρελθόν δεν ωφελεί στην έρευνα που όφειλε το κράτος να είχε αρχίσει, προκειμένου να διαφανούν οι υπαίτιοι, εκτός και αν κάποιοι δεν επιθυμούν να αποδοθούν ευθύνες, διότι σκοπεύουν να αναθέσουν σε όσους ευθύνονται για τα φαινόμενα απραξίας και κακοδιαχείρισης να διαχειριστούν το λεγόμενο “κακό” μέρος, δηλαδή την πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέρος εξυπηρετούμενων, την ακίνητη περιουσία και τις επιχειρήσεις του Συνεργατισμού, επειδή απλά είναι οι ημέτεροι της κλίκας που μας κυβερνά.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, μιλούμε για μια περιουσία περίπου δέκα δις. Το μισό ετήσιο ακαθάριστο προϊόν της Κύπρου, κάτι πιο λίγο από το δάνειο που η Κύπρος αναγκάστηκε να πάρει μέσω μνημονίου το 2013.

Τότε όμως πήραμε δισεκατομμύρια για δάνεια (δίκαια και άδικα υπολογισμένα), σήμερα πληρώνει ο αθώος φορολογούμενος.