Η κρίσιμη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη συνέρχεται σήμερα 1 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 πολιτικών ηγετών και κυβερνητικών εκπροσώπων.

Η γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Μαρία Κολά δήλωσε: “Η κλιματική αλλαγή είναι κρίση του σήμερα και όχι κάτι που θα περάσει από τον πλανήτη ή που θα έρθει στο μέλλον. Η Σύνοδος των Μερών (COP26) στη Γλασκώβη, θεωρούμε πως είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία, μετά το COP15 όπου υπογράφτηκε η Συμφωνία των Παρισίων, ώστε να προταθούν λύσεις για ριζικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να θέσουν πιο ψηλά τον πήχη για τις αποκοπές των αέριων ρύπων εάν θέλουν να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η ζωή μας έχει αλλάξει λόγω της κλιματικής κρίσης, και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δουλειές μας, τι τρώμε, πως ταξιδεύουμε ακόμα και το πως ζεσταίνουμε το σπίτι μας, για αυτό και πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις με πραγματική πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και να μη μετατοπίζουν την ευθύνη στους πολίτες.”.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πιστεύουμε πως σε αυτή τη διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλίσουμε την απαραίτητη υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, μιας και είναι οι περισσότερο επηρεαζόμενες χώρες, με τις μεγαλύτερες και τις πιο θανατηφόρες επιπτώσεις (πλημμύρες, ξηρασία, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κ.α.).

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τις υποσχέσεις που θα δώσουν οι μεγαλύτερες – χώρες ρυπαντές, για αυτό συνυπογράφουμε την εκστρατεία “POLLUTERS OUT! PEOPLE IN! KICK POLLUTERS OUT OF COP26” όπου προσπαθεί να δώσει φωνή στην κοινωνία των πολιτών εντός της 26ης Διάσκεψης για το Κλίμα, στη Γλασκώβη.