Ολιγόωρη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Ατατούρκ στην πύλη Κερύνειας στις 19:00 το απόγευμα και έπειτα θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως εξήγγειλαν, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας και στις 9:00 το βράδυ αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

Η παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στο νησί, η οποία θα λήξει λίγο μετά τις δηλώσεις, γίνεται εν καιρώ που η αναθέρμανση των διαδικασιών στο Κυπριακό, με την εμπλοκή και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Συν αυτά, οι αρμόδιοι που θεωρητικά λαμβάνουν τα μηνύματα από τις κινήσεις Ερντογάν, καλό είναι να έχουν υπόψη τους και το γεγονός ότι ο νεοσουλτάνος έθεσε και όρους, όπως χρονοδιάγραμμα και συμφωνία πλαίσιο ή ενδιάμεση συμφωνία.

Στο πλαίσιο Γκουντέρες, μερικές πρόνοιες είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους Ελληνοκυπρίους. Ωστόσο το πλαίσιο αυτό είναι που ο Ερντογάν επιθυμεί ως ενδιάμεση συμφωνία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Οφείλει να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέσεις σταθερές, ακλόνητες, μακριά από τις θέσεις εκείνες του πλαισίου Γκουντέρες που είναι αρνητικές.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει την παράνομη και θρασύτατη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα. Διαβλέπουμε την σκοπιμότητα πίσω από την επίσκεψη και γνωρίζοντας τις διαχρονικές του θέσεις του στο Κυπριακό και τις βλέψεις του για την Κύπρο, περίπου μπορούμε να γνωρίσουμε και τι θα ειπωθεί απόψε στο δείπνο με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Είναι γι’ αυτό που ανησυχούμε για τις ιδέες και αξιώσεις με τις οποίες ο κ. Ακιντζί θα προσέλθει εκ νέου στο διάλογο για το κυπριακό.