Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συζητάμε για την ασφάλεια μας “, σε μία κατάμεστη αίθουσα, στη Δημοσιογραφική Εστία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και οι πρέσβεις της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας, του Ιράν, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Γαλλίας, της Κούβας, αλλά εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Επίσης το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας, της Πολωνίας και του Κατάρ, καθώς και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου και δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που με προσοχή άκουσαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης με τίτλο “Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Ασφάλεια”.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Κυριάκος Τσιμίλλης, ενώ τα αποτελέσματα παρουσίασαν οι:

Δρ. Γιώργος Κέντας, Ανώτερος Ερευνητής στο SeeD
Δρ. Ilke Dagli, Ανώτερη Ερευνήτρια στο SeeD
Δρ. Αλέξανδρος Λόρδος, Διευθυντής Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε:
«Ήταν δύσκολο να χειριστούμε τα θέματα της γλώσσας, αλλά είναι καιρός να συνηθίσουμε να επικοινωνούμε σε δυο τουλάχιστον γλώσσες . Οι συνθήκες ωρίμασαν και έφτασε ο καιρός όπου όλοι μαζί οι Κύπριοι ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία και δόγμα μπορούμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για το μέλλον μας. Συνήθως οι συζητήσεις μας ασχολούνται με το παρελθόν παρά με το μέλλον.
Σήμερα όμως ασχολούμαστε με το μέλλον και το επίκαιρο θέμα της ερευνάς για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέτει το ζήτημα της ασφάλειας έξω από την παρουσία στρατευμάτων και χωρίς ξένες εγγυήσεις για μια χώρα μέλος της ΕΕ, η οποία δεν πρέπει να στηρίζεται στις ξένες εγγυήσεις.

Θα δείτε αποτελέσματα αναμενόμενα, αλλά και μερικά που θα σας εκπλήξουν.
Στέλνουμε μήνυμα πανανθρώπινης αξίας, ενωμένοι δημοκρατικοί ελεύθεροι για μια ανεξάρτητοι Κύπρο». ​

Στην αρχή της παρουσίασης οι τρεις ερευνητές ευχαρίστησαν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την ευγενή πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, δήλωσαν:

“Το αποτέλεσμα της δουλειάς που θα παρουσιάζουμε απόψε είναι μια ομαδική προσπάθεια του SEED.
Ξεκίνησε τον προηγούμενο Οκτώβριο και συνεχίζεται. Η έρευνα παρουσιάστηκε ταυτόχρονα και παράλληλα στις πολίτικες ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, στη Γενεύη και στα ΗΕ. Στόχος μας είναι να κάνουμε κοινωνούς όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε και να υπερβούμε γνωστές απόψεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αίσθηση ότι κάποιος μακροπρόθεσμα θα χάσει ή θα κερδίσει από την ασφάλεια”.