Η κυβέρνηση επέλεξε να περάσει στα χαμηλά την τελευταία αξιόλογης των Moody’s  που κρατά για τρίτη συνεχή φορά την Κύπρο σε στάσιμη θέση ανάμεσα στα σκουπίδια, τρεις ολόκληρες βαθμίδες πίσω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της οικονομίας, των τραπεζών  και της Κεντρικής Τράπεζας να διαχειριστούν το πρόβλημα των Mη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Η χθεσινή παρουσία και συνεπακόλουθη δήλωση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, είναι δηλωτική του περιβάλλοντος που προετοιμάζεται για μετά τις εκλογές: Ξεπούλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε funds για τη βελτίωση του προφίλ των τραπεζών, σε βάρος των δανειοληπτών.

Παρόλο που η απερχόμενη κυβέρνηση επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί, προφανώς γνωρίζοντας πως η αντίληψη της είναι οικτρά μειοψηφική στην κυπριακή κοινωνία, το θέμα των ΜΕΔ παραμένει εδώ, όπως επισημαίνουν και όλες οι εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η διαχείρισή τους, απλώς έχει μετατεθεί από την κυβέρνηση για μετά τις εκλογές, ελπίζοντας έτσι πως θα διασφαλίσει την επανεκλογή του απερχόμενου Προέδρου. Ο κυπριακός λαός όμως αντιλαμβάνεται πως το καλωσόρισμα της Altamira στον Συνεργατισμό, δείχνει τον δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Ένα δρόμο στο τέλος του οποίου βρίσκονται δανειολήπτες να έχουν την περιουσία χάσει τα σπίτια τους, για να σωθούν οι τράπεζες που έχουμε ήδη πληρώσει πανάκριβα.

Μοναδική ρεαλιστική, βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή λύση είναι η ίδρυση δημόσιου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτή η ξεκάθαρη πρόταση του υποψηφίου Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, διασφαλίζει τόσο την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όσο όμως και πρωτίστως την κοινωνική ευημερία.