Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα ομόφωνα την πρόταση νόμου η οποία στοχεύει στην έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών. Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί το 2019 από τους δύο βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Λόγω των συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της κορωνοκρίσης, οι καλλιτέχνες χρήζουν άμεσης στήριξης από το κράτος. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίξαμε από την αρχή τους ανθρώπους των Τεχνών και του Πολιτισμού.

Με μεγάλη μας χαρά η πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει οι δύο βουλευτές μας έχει εγκριθεί ομόφωνα έτσι ώστε οι καλλιτέχνες έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν ποσοστό επί των μεταπωλήσεων (δημοπρασίες, γκαλερί, κοκ) – το γνωστό δικαίωμα παρακολούθησης – το οποίο ανέρχεται σε 4%. Ως είχε μέχρι σήμερα η νομοθεσία οι καλλιτέχνες αποκτούν δικαίωμα παρακολούθησης μόνο για έργα των οποίων η τιμή πώλησης είναι άνω των 3000 ευρώ.

Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ανάσα ιδιαίτερα για τους νέους καλλιτέχνες  ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουν οι άνθρωποι του πολιτισμού και ειδικά οι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον νομικό κ. Δημητριάδη για την έρευνα και βοήθεια στην συγγραφή της πρότασης του νόμου καθώς και τον εικαστικό κ. Νίκο Κουρούσιη για την στήριξη του.