Αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία, η οποία απάντησε γραπτώς στην πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για απευθείας συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με την τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως η πρόταση δεν είναι καθόλου σοβαρή.

Πέραν τούτου η Τουρκία – με τις συνεχείς της παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ με τα πλοία της – παραπέμπει την Ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατοχική «κυβέρνηση» και στον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» κ. Οζερσάι (ακυρώνοντας τον κ. Ακιντζί) για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων.

Η στάση της τουρκικής Κυβέρνησης είναι προσβλητική για το σύνολο των Κυπρίων και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. 

Τα πιο πάνω μόλις λίγες ώρες μετά την δέσμευση της Ένωσης στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η Ε.Ε. καταδικάζει, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Η τουρκική προκλητικότητα υφίσταται στην περιοχή εδώ και καιρό, ενώ εντείνεται διαρκώς, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου. Η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο στα λόγια αλλά στις πράξεις είναι απούσα, με ανύπαρκτα μέτρα ή κυρώσεις «χάδι» κατά της Τουρκίας.