Σχετικά με την χτεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι ανακοίνωση της έναρξης προγράμματος επαναπατρισμού των Κυπρίων φοιτητών. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε στηρίξει την απόφαση της Κυβέρνησης – μετά από την σύσταση της επιστημονικής επιτροπής – για το κλείσιμο των αεροδρομίων πριν από τρεις και πλέον βδομάδες. Ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό πέραν των έξι εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ασφαλούς επαναπατρισμού. Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να καταρτίσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και να το υλοποιήσει άμεσα. Μάλιστα επανειλημμένα αυτή τη βδομάδα είχαμε καλέσει την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το κονδύλι που ψήφισε η Βουλή και να προχωρήσει στον επαναπατρισμό.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζει τον οργανωμένο και ασφαλή επαναπατρισμό των φοιτητών που αποφάσισε η Κυβέρνηση και ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου. Καλούμε όλους τους αρμόδιους να είναι αρκούντως προσεκτικοί και επιμελείς στην εφαρμογή όλων των κανόνων ασφαλείας.

Θετικό πρόσημο υπάρχει και για την απόφαση για χρονική επέκταση των προγραμμάτων στήριξης του εισοδήματος. Το οικονομικό μέλλον πολλών Κυπρίων είναι αβέβαιο και κοιτούν με επιφυλακτικότητα την επόμενη μέρα. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα, για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους. Ευελπιστούμε να σταθούν αντάξια στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Με απογοήτευσή μας όμως διαπιστώσαμε πως ακόμη και χθες δεν αναφέρθηκε κάτι για τα ενοίκια.  Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε δώσει δυο επιλογές: ή την επιδότηση ενοικίου ή την αναστολή καταβολής του ή συνδυασμός των μέτρων.  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από μέτρα που υιοθέτησαν άλλες χώρες. Τα μέτρα δεν μπορεί είναι μονόπλευρα και να ισοπεδώνουν τα εισοδήματα των πληγέντων.  Σε πρώτη φάση το μέτρο πρέπει να αφορά τις επιχειρήσεις (πολύ μικρές και μικρές) που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η επέκταση του χρονικού διαστήματος των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση, ήταν αναμενόμενη. Συστήνουμε υπομονή στους συμπολίτες μας μέχρι να περάσει η δύσκολη περίοδος. Ας μείνουμε σπίτια μας, ασφαλείς για εμάς και για τους γύρω μας.