Η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων – ΟΝΕΠ, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, τις προηγούμενες ημέρες.

Οι εκπρόσωποι της ΝΕ.ΟΙ. στην Κωνσταντινούπολη, ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Χριστοφόρου, η Οικονομική Γραμματέας Στάλω Δημοσθένους και η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Μαρία Κολά, μαζί με άλλους νεαρούς εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, για τέσσερις ημέρες συζήτησαν θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση, την εκπροσώπηση των γυναικών και ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ στα κέντρα λήψης αποφάσεων καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα.

Η αποστολή της ΝΕ.ΟΙ. στην Κωνσταντινούπολη, ανέδειξε το θέμα του Κυπριακού στο πλαίσιο των διεργασιών για τα ψηφίσματα της ΟΝΕΠ, όπου τονίστηκε η απαραίτητη συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επίλυση όχι μόνο του Κυπριακού αλλά και των περιστατικών καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες, όπως η Τουρκία.

Παράλληλα, αναδείχθηκε και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων, όπου η Στάλω Δημοσθένους κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της για τη θητεία 2019-2020. Την ίδια ώρα η Μαρία Κολά, καθορίστηκε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΟΝΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΝΕ.ΟΙ., Μάριος Χριστοφόρου δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα τονίζοντας ότι, «Με την επιτυχία της ΝΕ.ΟΙ. στις εκλογές της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων για το 2019-2020, επιβεβαιώνεται η προσπάθειά μας για την ενίσχυση της πράσινης φωνής της Κύπρου και διαφαίνεται ότι το Green Wave μπορεί να κάνει στροφή σε μικρές χώρες όπως την δική μας. Στόχος μας, η ενδυνάμωση και η προώθηση των νότιων χωρών της Ευρώπης.».

Η νεοεκλεγείσα Στάλω Δημοσθένους, ανέφερε κατά την επιστροφή της, «Στόχος της παρουσίας μας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΝΕΠ, ως ΝΕ.ΟΙ., είναι η επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος σωστά για όσα αφορούν το περιβάλλον και την κοινωνία.

Παράλληλα, προωθούμε την ενεργό πολιτότητα των νέων, κάτι που φέρνει τη νέα γενιά πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο σε τοπικό-εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί η φωνή μας αξίζει και οφείλουμε να την ενδυναμώνουμε.».

Σημειώνεται ότι η ΝΕ.ΟΙ., μέχρι σήμερα, έχει διεκδικήσει επιτυχώς τρεις φορές θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων, με τις Έφη Ξάνθου (2005-2007), Μαρία Κολά (2016-2017) και Στάλω Δημοσθένους (2019-2020), κάτι που δείχνει τη θέληση των γυναικών για την ανάμειξή τους στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Μάριος Στάλω Μαρία

Στη φωτογραφία: Μάριος Χριστοφόρου – Στάλω Δημοσθένους – Μαρία Κολά