Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες παρουσιάσεις στο διεθνή τύπο που αφορούν την ενδεχόμενη ανάμιξη της Κύπρου σε διαδικασίες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με μοναδικό στόχο την απόκτηση του Ευρωπαϊκού διαβατηρίου ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στις πλείστες αυτές αναφορές εμπλέκεται δυστυχώς το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Οι ίδιοι διεθνείς παράγοντες που εκθειάζουν την Κύπρο για το «Success Story» φαίνεται να υιοθετούν και τις κατηγορίες για ανάπτυξη που στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

Η εύκολη εξήγηση – όπως πάντα – για αυτές τις κατηγορίες είναι ότι «οι ξένοι ζηλεύουν τα επιτεύγματα μας».

Δυστυχώς όμως η αλήθεια φαίνεται να είναι άβολη και σκληρή.

Τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα αυτά της αντιπολίτευσης, πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν την στείρα ρητορική για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης και να εγκύψουν επί του θέματος των πολιτογραφήσεων και της σχέσης τους με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ήδη ενώπιον της Βουλής υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις νόμου που επιτέλους πρέπει να υιοθετηθούν.

Θυμίζουμε ότι από την αρχή του νέου χρόνου τα σχέδια κινήτρων των πολιτογραφήσεων (που άλλαξαν δύο φορές φέτος) θα υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, μετά από πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

*Φωτογραφία από πρόσφατο δημοσίευμα ΜΚΟ