Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με τον Επαρχιακό Γραμματέα Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Παράσχο παρέστησαν στην πανδημοτική συνάντηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Οι δύο Δήμαρχοι και ο κοινοτάρχης παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους για να υποστηρίξουν την πρόταση τους για συνένωσή των δύο Δήμων. Το πιο σημαντικό τους επιχείρημα είναι ότι αυτή η πρόταση τυγχάνει της λαϊκής αποδοχής στο επίπεδο των κοινοτήτων και των δήμων τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση η τοπική αυτοδιοίκηση, χρειάζονται ενίσχυση οι τοπικές αρχές, χρειαζόμαστε πιο μεγάλους δήμους, με σεβασμό όμως των ιδιαίτερων οντοτήτων μέσα στους δήμους. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την λογική της διάλυσης ή της κατάργησης αλλά μπορούμε να συζητήσουμε την λογική της σύνθεσης με στόχο την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση προς τις μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες να είναι πιο διευρυμένες, πιο δυνατές.

Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει από καιρό πρόταση νόμου, όπου όλες οι σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο Δήμων πρέπει να λαμβάνονται μέσα από δημοψηφίσματα. Υποστηρίζουμε την άμεση δημοκρατία σε επίπεδο μονάδας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θέλαμε ευθύς εξ αρχής την επιφύλαξη μας ότι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα επιβληθεί δια νόμου και χωρίς την συναίνεση των ιδίων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών ακόμη κι αυτό το θετικό μέτρο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας και ακόμα και τα καλά πρέπει να περνούν μέσα από την λαϊκή επιβεβαίωση διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε δύσκολους και σκοτεινούς ατραπούς.

Συμφωνούμε με τους δύο Δημάρχους και τον κοινοτάρχη η όποια λύση βρεθεί στο θέμα της τοπικής μεταρρύθμισης στην επαρχία της Αμμοχώστου να τυγχάνει της συναίνεσης και της επιβεβαίωσης με την λαϊκή ψήφο μέσα από ένα δημοψήφισμα.