Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην επέτειο του πυρηνικού δυστυχήματος του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, πραγματοποιεί διπλή δικοινοτική δράση κατά των πυρηνικών και της κατασκευής πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Ακουγιού.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, συμπληρώνονται τριάντα ένα χρόνια από την πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, του οποίου οι συνέπειες βασανίζουν ακόμη τους ανθρώπους και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 10:30, θα φιλοξενήσει την συνάντηση των Κυπριακών κομμάτων και πολιτικών κινημάτων στο Λήδρα Πάλας με κεντρικό θέμα την πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και την προσπάθεια αφύπνισης των Κυπρίων πολιτών. Συγκεκριμένα η θεματική της εκδήλωσης θα έχει τίτλο: “In Memory of the Chernobyl Tragedy: Increasing the awareness of Cypriot people”, θέμα που σχετίζεται με τα σχέδια της Τουρκίας για κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει δικοινοτική δράση ενάντια στα πυρηνικά στις 19:00, στην οδό Λήδρας, στο χώρο του οδοφράγματος με τη συμμετοχή πολλών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας και καλούμε σε μαζική συμμετοχή, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα.

Μπορεί από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ να έχουν περάσει 31 χρόνια, όμως πρόσφατο είναι το παράδειγμα της έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011, που προέκυψε ως ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι, προκαλώντας τέτοιες καταστροφές που ακόμη η Ιαπωνία, επτά χρόνια μετά, υποφέρει, καθώς η περιοχή παραμένει νεκρή.

Το δυστύχημα της Φουκουσίμα θα έπρεπε να είναι αποτρεπτικό παράδειγμα και η αντίδραση άμεση στην περίπτωση ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή “Άκιούγιου” που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα και σε απόσταση μόλις 90 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κερύνειας. Η ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε περίπτωση διαρροής από ατύχημα, θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής όλων των ζωντανών πλασμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Τη Δικοινοτική Δράση ενάντια στα πυρηνικά διοργανώνουν:

Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP), Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, KTÖS, KTOEÖS, Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πράσινη Δράση, Σύνδεσμος Βιολόγων, Ένωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων, Διαδρομή Ανεξαρτησίας, Αλληλεγγύη, Envision Diversity, Queer Cyprus Association.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/events/287854124989298/