Ευχάριστο γεγονός αποτελεί η είδηση ότι μετά από έναν χρόνο απομακρύνονται επιτέλους από το λιμάνι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας τα καραβάκια των Τούρκων λαθρεμπόρων που μετέφεραν πρόσφυγές οι οποίοι κατασχέθηκαν από την κυπριακή δημοκρατία.

Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο πριν ένα χρόνο (ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2018) ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης ανέδειξε με κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή μέσω της οποίας του έθεσε το ερώτημα πως προτίθεται το υπουργείο να διαχειριστεί το θέμα του εγκαταλελειμμένου τουρκικού σκάφους στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου.

Η απάντηση του κ. Καδή ανέφερε τότε ότι το σκάφος ήδη βρισκόταν μισοβυθισμένο στο δυτικό κρηπίδωμα του αλιευτικού καταφυγίου και τοποθετήθηκαν άμεσα απορροφητικά φράγματα γύρω από αυτό και πως ζητήθηκε από τον Υπεύθυνο Αξιωματικό Αστυνομίας της περιοχής, όπως προχωρήσουν οι διαδικασίες εκ μέρους της αστυνομίας για απομάκρυνση του σκάφους από το χώρο του αλιευτικού καταφυγίου το συντομότερο δυνατό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πλείστα των σκαφών – σύμφωνα και με την τότε απάντηση του υπουργού – αποτελούν τεκμήρια υποθέσεων που τυγχάνουν διερεύνησης από την αστυνομία, παρόλο που έμεναν εκεί εκτεθειμένα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει ο γεγονός της απομάκρυνσης των σαπιοκάραβων αυτών, ταυτόχρονα όμως θυμίζει ότι το θέμα των μεταναστών παραμένει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, τα αρμόδια υπουργεία (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ.α.) σε συνεργασία με τα διάφορα εμπλεκόμενα τμήματα οφείλουν να αναπτύξουν πολιτικές διαχείρισης των σκαφών των διακινητών που συλλέγονται ως τεκμήρια και όχι να αφήνονται στο λιμάνι με όλους τους κινδύνους να είναι πιθανοί.