Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα βόρεια παράλια της γειτονικής χώρας.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι προωθείται η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Κύπρου.

Δυστυχώς η «φίλη χώρα» Ρωσία δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που δικαιολογημένα εκφράζονται. Η ανάπτυξη πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια αλόγιστη και επικίνδυνη επιλογή.

Το γεγονός ότι στην περιοχή μας έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και υπάρχει άπλετη ηλιοφάνεια που μπορεί να υποστηρίξει την αλματώδη ανάπτυξη του τομέα της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, αποδεικνύει ότι οι λίγοι που ωθούν χώρες όπως το Ισραήλ, την Τουρκία και τώρα την Αίγυπτο, να στραφούν προς την «προβληματική» πυρηνική ενέργεια, δεν αποσκοπούν στην επίλυση του ενεργειακού, αλλά σε άλλες στρατηγικές σκοπιμότητες.

Η απόκτηση της πυρηνικής τεχνολογίας – όπως συνέβη και με άλλες χώρες π.χ. Β. Κορέα, Πακιστάν, Ινδία – έχει να κάνει με την απόκτηση πολιτικών και στρατιωτικών πλεονεκτημάτων και την τροφοδότηση της φιλοδοξίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Προειδοποιούμε τον Κυπριακό λαό στο σύνολο του, ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα πυρηνικό δακτυλίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των λαών της περιοχής.