Στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Τμήματος Δασών για την περίοδο 2021-2023, αναφέρεται ως πρώτη και βασική δραστηριότητα για την επίτευξη της διατήρησης, της προστασίας και της αειφόρου διαχείρισης των δασών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Παρ’ όλα αυτά, και προς αλγεινή μας εντύπωση, ακούσαμε προ ημερών τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών να δηλώνει σε μεσημβρινή εκπομπή ότι το Τμήμα Δασών θα έχει στη διάθεσή της τον πλήρη στόλο πτητικών μέσων που προγραμμάτιζε για την κατάσβεση πυρκαγιών, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τον Ιούνιο του 2022. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, κατά παραδοχή του ιδίου στην ίδια εκπομπή, λόγω άνομβρου χειμώνα και παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ τυπικά ξεκινά 1η Μαΐου.

Ο συντονιστής της επιτροπής Περιβάλλοντος του Κινήματος κ. Ορέστης Μάτσας, ανέφερε πως «Ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών έχει αυξηθεί για το έτος 2022 και έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβρη του 2021. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την καθυστέρηση στην αξιοποίηση του κονδυλίου που αφορά τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Τμήματος. Ιδιαίτερα μετά από ένα καλοκαίρι κατά το οποίο είδαμε να καταστρέφονται μπροστά στα μάτια μας 55 τετ. χλμ. δασικής γης στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό. Μια περίοδο κατά την οποία οι συστάσεις από την επιστημονική κοινότητα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τους συχνότερους και πιο παρατεταμένους καύσωνες, γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Η αιτία της καθυστέρησης, φαίνεται να είναι η καταρχήν αδυναμία κατακύρωσης προσφορών για αγορά υπηρεσιών για κατάσβεση πυρκαγιών με πτητικά μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για επανάληψη της διαδικασίας κατακύρωσης. Τίθενται ερωτήματα για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί γενικά, αφού μόλις τον Μάρτιο προκηρύχθηκε η προσφορά, ενώ είναι ξεκάθαρο πως μια τέτοια διαδικασία θα πάρει κατ’ ελάχιστο 3 μήνες να ολοκληρωθεί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πιθανή ιεραρχική προσφυγή επί της διαδικασίας.

Επιπλέον, δημιουργούνται νέα ερωτήματα αφού, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, «εν τη σοφία του» το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει αντί σε ανοικτό διαγωνισμό, σε διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες και ακολούθως με ανάθεση υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, επιφέρει χαμηλότερο ή και καθόλου ανταγωνισμό και συνεπώς μικρότερη δυνατότητα της Αναθέτουσας Αρχής να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές τιμές της αγοράς. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι η διαδικασία εξεύρεσης και αγοράς υπηρεσιών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, κατά πάσα πιθανότητα θα στερήσει από τον προϋπολογισμό του αρκετές χιλιάδες ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιο συνετά.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την υπέρμετρη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην όλη διαδικασία. Η χρήση των πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης είναι ουσιαστική και τρέμουμε με την σκέψη του τι μπορεί να συμβεί αυτό το καλοκαίρι χωρίς αυτά. Σε όποιο κυβερνητικό τμήμα και αν προκύπτει η ευθύνη της καθυστέρησης (Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο), το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: θα έχουμε τεράστια δυσκολία στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Μακάρι να μην υποφέρουμε μια νέα τεράστιων διαστάσεων καταστροφή όπως το περασμένο καλοκαίρι.».