Στα πλαίσια της κοινής θέσης των οργανώσεων και κομμάτων που αντιτίθενται στη χρήση του υδροκυανίου στην μεταλλευτική δραστηριότητα 30 Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις διοργανώνουν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί δικοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετέχει και στηρίζει τις κοινές εκδηλώσεις των Κυπρίων πολιτών – και από τις δυο κοινότητες – για την Σκουριώτισσα / Λεύκα και για τις εν γένει μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Την αντιπροσωπεία του Κινήματος θα αποτελούν η Αναπληρώτρια Πρόεδρος κ. Έφη Ξάνθου, ο βουλευτής του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεόπεμπτου, η Επαρχιακή Γραμματέας Λευκωσίας του Κινήματος κ. Φρόσω Αποστολίδου, στελέχη, μέλη και φίλοι του Κινήματος.

Ενωμένοι αντιδρούμε στα μεγαλεπήβολα σχεδία για επέκταση των μεταλλευτικών εργασιών στην Σκουριώτισσα και τη Λευκά και στην εισαγωγή άχρηστων υλικών από το εξωτερικό για επεξεργασία στην Κύπρο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παρά το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στην Ευρώπη, στο Μεταλλείο Σκουριώτισσας γίνεται χρήση κυανίου αυτή τη στιγμή για την παραγωγή χρυσού από απόβλητα και υπολείμματα παλαιοτέρων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, τα οποία περιέχουν ελάχιστα έως μηδαμινά ποσοστά χρυσού.

Τα σχέδια για μετακίνηση 13 μεγάλων σωρών από μεταλλευτικά απόβλητα από τη περιοχή της Λεύκας / Ξερού στη Σκουριώτισσα τρομάζει τους κατοίκους της περιοχής και τους φέρνει κοντά – μαζί με το οικολογικό Κίνημα – στην οργάνωσή αυτής της διαμαρτυρίας.