Ήγγικεν η ώρα να ξεκινήσουν να επανέρχονται κανονικά οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως επίσης και της Ολομέλειας του σώματος.

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους, ακόμη δεν λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις για άνοιγμα της Βουλής, ούτε στις 21 Μαΐου που προγραμματίζεται η επόμενη Ολομέλεια του σώματος. Αυτή η κατάσταση είναι το ελάχιστο προκλητική για το σύνολο της κοινωνίας.

Μέχρι στιγμής, στις ελάχιστες τηλεδιασκέψεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που γίνονται μόνο για επείγοντα νομοσχέδια  δεν παρεχόταν η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν, ούτε καν να παρακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι  (όπως γίνεται στις κανονικές συνεδρίες των Επιτροπών). Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την διαφάνεια των διαδικασιών της Βουλής που απαιτεί το Σύνταγμα αλλά και η σωστή έννοια της Δημοκρατίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε υποστηρίξει την πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται – σε εξαιρετικές περιπτώσεις – η τηλεσυνεδρίαση και η τηλεψηφοφορία. Δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε την τροποποίηση. 

Εκείνη η φάση όμως της εξαιρετικής ανάγκης έχει παρέλθει.  Η κοινωνία επανέρχεται προσεκτικά στους προηγούμενους ρυθμούς. Τα κόμματα δηλώνουν ότι κάνουν το ίδιο.  Η Βουλή γιατί καθυστερεί; 

Ας βρεθούν οι τεχνικές λύσεις για επίλυση των προβλημάτων και ας επανέλθουμε  με σταθερά προσεκτικά βήματα στην κανονική λειτουργία της Βουλής. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα να λάβουν άμεσα αποφάσεις και να οριστεί χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των εργασιών της Βουλής. Είναι απαράδεκτο η κοινωνία να επανέρχεται δειλά – δειλά στην καθημερινότητά της και ο «ναός της Δημοκρατίας» να παραμένει ερμητικά κλειστός.