Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, είναι πασιφανής η πολυεπίπεδη προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, που περιλαμβάνει την αναγνώριση διεθνούς υπόστασης των κατεχομένων, με την παράλληλη διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν, τόσο οι προσπάθειες ανάπτυξης “διεθνών συνεργασιών” κατεχομένων με κράτη, όσο και οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιθανώς, αυτή είναι η ατζέντα και της σημερινή παράνομης επίσκεψης του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα και οι εκεί επαφές του.

Έναντι αυτής της στρατηγικής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρκείται σε ρητορικές εξάρσεις, που προφανώς στοχεύουν στην αναπλήρωση του χαμένου εκλογικού του ακροατηρίου, που του γυρίζει την πλάτη λόγω της διαχρονικής του υποχωρητικότητας και όχι σε κινήσεις ουσίας που θα δημιουργούν εμπόδια στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Με τη μετατροπή όμως του Προέδρου της Δημοκρατίας σε “κομματάρχη” που στα εσωτερικά ζητήματα ξαναεξαγγέλει έργα εκατομμυρίων σε κάθε επαρχία και στο Κυπριακό στρέφεται κατά των θέσεων που ο ίδιος προωθούσε πριν λίγο καιρό, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να μείνει αδρανής, σε μια διαδικασία αναβάθμισης των κατεχομένων.

Η προσχηματική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη επιβεβαιώνεται και από την επιλογή του για επιλεκτική διαρροή εγγράφων και πρακτικών των συνομιλιών σε μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα που ακόμα δεν έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση ούτε το Εθνικό Συμβούλιο, ούτε η Βουλή. ​Είναι λοιπόν εμφανές, πως έχουμε περάσει ήδη σε περίοδο έντονου προεκλογικού ανταγωνισμού, όπου τα δεδομένα των συνομιλιών, γίνονται αντιληπτά ως πολιτικά εργαλεία για εσωτερική κατανάλωση. 

​Αυτή όμως η προσέγγιση είναι εξαιρετικά εσφαλμένη και επιζήμια, ιδίως όταν εκκινεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο. ​Αυτό που χρειάζεται άμεσα, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των τουρκικών ενεργειών που παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Η στάση αναμονής και η ενασχόληση με τον προεκλογικό, ίσως μπορεί να αποδώσει καρπούς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σίγουρα όμως θα είναι καταστροφική για την Κύπρο.