«Αυτό που εμείς λέμε, είναι με την αποκέντρωση εξουσιών που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής και με την αποδοχή θετικής ψήφου προς τους Τουρκοκύπριους αλλά για οποιεσδήποτε αποφάσεις ενδεχόμενα να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εφόσον υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων», είναι η εξήγηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

Από την άλλη χρειάστηκε σεμινάριο στελεχών του ΔΗΣΥ για να εξηγηθεί η “αποκέντρωση εξουσιών” αλλά τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πενιχρά. Ακόμα δεν καταλάβαμε πραγματικά που βαδίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης , προς την αποκέντρωση ή στην συνομοσπονδία.

Ακόμα δεν ξέρουμε ποιες εξουσίες από τις είκοσι τέσσερεις σχεδόν συμφωνημένες θα προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβουν οι συνιστώσες πολιτείες. Στο εθνικό συμβούλιο είπε ότι καμμιά από αυτές. Τώρα στον ΔΗΣΥ μιλούν για παραχωρητή εξουσιών και πολιτική ισότητα εκ περιτροπής προεδρία κοκ.

Διερωτάται κάνεις πραγματικά , ποσό υποτιμούν την νοημοσύνη του κυπριακού λαού;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί με τον πιο έντονο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει στον Κυπριακό λαό μερικές επιλογές του, αφού καταστήσει πρώτιστα σαφές αυτή την πολυμασημένη “τροφή για σκέψη” που έμαθαν όλοι εκτός από τον Κυπριακό λαό και έπειτα – ως οφείλει – να θέσει τις επιλογές αυτές ενώπιον του το συντομότερο υπό την μορφή δημοψηφίσματος.

Διαφορετικά η κατάσταση σε σχέση με το Κυπριακό θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή μια συνέχεια μερικούς σύγχυσης η οποία συντηρείται εδώ και μερικούς μήνες, η οποία προκαλεί ερωτήματα.

Ένα είναι το σίγουρο: ο δρόμος των συνεχών υποχωρήσεων είναι αδιέξοδος και δεν οδηγεί σε λύση του κυπριακού