Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν συμφωνεί με τις απεργίες στην δημόσια εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε ότι ευθύς εξαρχής είχαμε καλέσει τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών να αποφύγουν το μέτρο αυτό. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουμε τα απεργιακά μέτρα και δεν πρόκειται να τα υποστηρίξουμε.

Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να αποφύγει την απεργία αν έκανε δεκτό το αίτημα της πίστωσης, θέτοντας όμως μια ουσιώδη προϋπόθεση, ότι δηλαδή θα ισχύσει μόνον αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των απαλλαγών.

Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την υπάρχουσα κατάσταση το έχει η Κυβέρνηση που με το «όχι» της στη πρόταξη των εκπαιδευτικών προκάλεσε νέο αδιέξοδο, το οποίο βεβαίως ενισχύθηκε με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται μόνο ως επίδειξη δύναμης και ισχύος.

Με παιγνίδια εξουσίας και με σύνδρομα αυταρχικότητας δεν λύνονται τα προβλήματα στην παιδεία.

Πέραν τούτου σημειώνουμε ότι οι δηλώνεις του προέδρου Αναστασιάδη, έγιναν με χαρακτηριστικό τόνο και ύφος θυμωμένου ηγεμόνα, ενώ εν τέλει κατέληξε σε μια αμφισβήτηση του ρόλου των εκπαιδευτικών αλλά και σε μια ακόμα υπόσκαψη των ρόλων των συνδικαλιστών, που βεβαίως δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Τελικά επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με τον πλήρη εξευτελισμό και ακύρωση του δημόσιου σχολείου.

Δυστυχώς πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η ζημιά στην παιδεία, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ εκπαιδευτικών και κυβέρνησης, ματοκυλίζεται στην κοινωνία. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την απόφαση τους για απεργία. Οι ώρες απαλλαγής δεν αποτελούν ένα σημείο στην διαπραγμάτευση που να δικαιολογούν τέτοιου βαθμού αντίδραση. Την ίδια ώρα, καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει με την στάση της να πραγματοποιηθεί η απεργία, η οποία θα μεταφέρει τα προβλήματα στην ίδια την κοινωνία.

(Φωτογραφία: ΚΥΠΕ)