Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έγινε δέκτης καταγγελιών από γονείς μαθητών από διάφορα σχολεία παγκυπρίως για αλόγιστη κοπή δέντρων σε αυλές σχολίων προκειμένου να κατασκευαστούν οι νέες ενισχυμένες περιφράξεις των σχολικών κτιρίων.

Τραγικά οξύμωρο είναι το γεγονός ότι ενώ διανύουμε την ευρωπαϊκή βδομάδα περιβάλλοντος (European Green Week), καθώς στις 5 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι καταγγελίες αυτές έχουν αυξηθεί αυτές τις μέρες. Η παιδεία μας, η οποία μεταλαμπαδεύεται στους σχολικούς χώρους, δυστυχώς πλήττεται όταν – ειδικά αυτές τις μέρες -αντί να φυτεύονται δέντρα, ξεριζώνονται ή κόβονται.

Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή, για την οποία νέοι της Κύπρου – μεταξύ των οποίων και μαθητές – έχουν πρόσφατα πραγματοποιήσει δυναμικές διαμαρτυρίες, επιδεινώνεται καθώς μειώνεται συνεχώς το πράσινο.

Είναι λυπηρό να κόβονται τόσα δέντρα – πολλές φορές παράνομα – χωρίς να προκύπτει θέμα ασφάλειας των μαθητών ή άλλος σοβαρός λόγος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απορρίπτοντας την χωρίς λόγο κοπή δέντρων, έχει απευθυνθεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη, εκφράζοντας αφενός την ανησυχία του για την μείωση αντί την αύξηση του πρασίνου στα σχολεία μας. Αφετέρου έχουμε εισηγηθεί όπως δοθούν οδηγίες για να γίνουν δεντροφυτεύσεις σε όλες τις περιπτώσεις που κόπηκαν δέντρα ή θάμνοι κατά μήκος της νέας περίφραξης με την νέα εκπαιδευτική περίοδο και ευχόμαστε η οικολογική αυτή πρόταση να γίνει αποδεκτή.