Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά την αδράνεια, την αδιαφορία και την έλλειψη αποφασιστικότητας του κράτους να παρέμβει στο θέμα του Melios Zoo.

Οι αρμόδιες αρχές που ανέχτηκαν για τόσα χρόνια την παράνομη λειτουργία του ζωολογικού πάρκου, φαίνεται να «κλείνουν για ακόμη μία φορά τα μάτια τους» και στην υπόθεση με την νεκρή τίγρη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά από έρευνα ανακαλύψαμε ότι η τίγρης που εντοπίστηκε πρόσφατα να ελλείπει από το Melios Zoo έχει πεθάνει εδώ και πέντε μήνες. Έχουμε εντοπίσει τον ιδιώτη Κτηνίατρο που εξέτασε το ζώο και όπως πληροφορούμαστε, παρά το νεαρό της ηλικίας της τίγρης, αυτή απεβίωσε λόγω καρδιακών προβλημάτων, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε ζητήσει από την πολιτεία με συγκεκριμένη αναφορά του την πραγματοποίηση έρευνας για την σωστή αξιολόγηση της ευημερίας των ζώων που βρίσκονται στο Melios Zoo Park στους Αγίους Τριμιθιάς.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά παρέπεμπε στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό αριθ. 338/97 του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1996 για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους, την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/22/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαρτίου 1999, για τη διατήρηση άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους και την Σύμβαση CITES, καθώς επισημαίνονται οι παρατυπίες των αρμόδιων αρχών και των ιδιοκτητών των πάρκων.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2017 ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε, επίσης, επιστολές προς τον κ. Κουγιάλη και προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κ. Χριστόδουλο Πίπη, ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του Melios Zoo Park, αφού έχουν απορριφθεί όλες οι ιεραρχικές προσφυγές του ιδιοκτήτη.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πρωτοστατήσαμε δραστικά προκειμένου να σταματήσει η κακομεταχείριση των ζώων και να κλείσει το Melios Zoo Park.

Τελικά μείναμε στην αναμονή, αναζητώντας ευθύνες που κανείς δεν αναλαμβάνει.