Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ακιντζί ότι, η τουρκική πλευρά δεν απορρίπτει πρόταση η οποία προβλέπει ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί σε μερικά χρόνια, μόνο από αδαείς ή σκόπιμα παραπληροφορούντες μπορεί να θεωρηθεί καινούργια.

Ο κ. Ακιντζί έχει πει ξανά στο παρελθόν ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε ένα πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα. Δημόσια αλλά και στις διαπραγματεύσεις μιλά για παραμονή των στρατευμάτων και των εγγυήσεων για 15-25 χρόνια και μετά να επανεξεταστεί το θέμα, εάν και εφόσον υλοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά, όπως π.χ. η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, η εφαρμογή χωρίς προβλήματα της εκ περιτροπής προεδρίας κοκ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων. Κανονικά θα έπρεπε η αποχώρηση των στρατευμάτων να είχε ήδη ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί πριν την εφαρμογή της λύσης.

Αφού όμως οι Τούρκοι επιμένουν στα λεγόμενα θέματα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων μπορεί – εναλλακτικά – να γίνει αποδεκτή η αποχώρηση των στρατευμάτων να ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα νοουμένου ότι, το διάστημα πλήρους αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων δεν θα είναι μακρύ και σε καμία περίπτωση να ξεπερνά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της λύσης.

Η αποχώρηση πρέπει να είναι σταδιακή, βασισμένη σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνδεδεμένο με τα στάδια της εφαρμογής της λύσης και να ελέγχεται από διεθνή οργανισμό π.χ. τον ΟΑΣΕ. Εάν σε κάποιο στάδιο, η αποχώρηση δεν πραγματοποιηθεί- για τον οποιοδήποτε λόγο – δεν θα προχωρήσει το επόμενο στάδιο της εφαρμογής της λύσης.

Παράλληλα, καλούμε για μία ακόμη φορά να ζητήσει επιτακτικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την εμπλοκή στις συνομιλίες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συμβολή τους είναι καθοριστική για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Πρέπει με κάθε τρόπο να καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις και να συμμετέχουν στις συνομιλίες και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άλλωστε το ένα μετά το άλλο δηλώνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν. Ας αξιοποιήσουμε την προθυμία τους.