Μετά τις βραδινές εξελίξεις και τα νέα που λαμβάνουμε από τη Γενεύη, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, διότι διακρίνουμε τον κίνδυνο οι συνομιλίες στην Ελβετία να οδηγηθούν σε μία διαδικασία “πάρε – δώσε” εφ’ όλης της ύλης.
 
Αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που δόθηκαν χθες το βράδυ κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από  τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Δυστυχώς και στη Γενεύη συνεχίζεται η απαξιωτική συμπεριφορά του Προέδρου έναντι των αρχηγών των κομμάτων που δεν συμφωνούν μαζί του στο κυπριακό.
 
Όπως έχει διαπιστωθεί παραμένουν τα βασικά σημεία διαφορών όπως ήταν και τον περασμένο Αύγουστο, στα θέματα του περιουσιακού και της διακυβέρνησης.
 
Έτσι μένουν στο τραπέζι ανοικτά θέματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η απαίτηση ώστε οι Τούρκοι υπήκοοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ευρωπαίους πολίτες – όπως να προσλαμβάνονται στη δημόσια υπηρεσία – τα δύο ξεχωριστά κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας κ.ο.κ.
 
Άρα ο κ. Ακιντζί πέτυχε τον στόχο του να οδηγήσει τις συνομιλίες σε μία διαδικασία μεγάλου παζαριού που ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους και πιθανές επιπλέον υποχωρήσεις.
 
Είναι αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη που δεν έχουν λυθεί όλα αυτά τα θέματα πριν από τη Γενεύη.
 
Η διαδικασία των συνομιλιών και η διασύνδεση των θεμάτων ενισχύει την ανησυχία μας για την εξέλιξη και την κατάληξη της διάσκεψης.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση συμφωνία που θα περιλαμβάνει παραμονή υπό οποιοδήποτε μανδύα κατοχικού στρατού και εγγυήσεων.